Steeds meer Nederlanders zijn in het bezit van winterbanden. Toch zijn lang niet alle wintersporters die met de auto door Duitsland reizen op de hoogte van de wetgeving bij onze oosterburen. Hier vind je meer informatie en tips over winterbanden in Duitsland.

Winterbanden in Nederland

In ons eigen land zijn winterbanden niet verplicht. Wel moet het profiel een diepte hebben van minimaal 1,6 mm. Doorgaans wordt een diepte van 4 mm geadviseerd, zeker bij winterbanden. Dit is niet alleen veiliger, maar maakt de auto ook klaar voor een reis naar landen waar winterbanden wel verplicht zijn.

Verplicht bij winterse omstandigheden

In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, zoals sneeuw en ijzel. Dit geldt ook in wintersportlanden als Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk, waar het bij wintersweer of bij verkeersborden verplicht is met winterbanden te rijden. Ga je met de auto op wintersportvakantie naar een van deze landen of kom je door Duitsland, zorg dat je auto is uitgerust met winterbanden.

Eisen winterbanden

De minimale profieldiepte van een winterband in Duitsland is 4 mm. Daarnaast moet de band herkenbaar zijn als winterband. Banden met een sneeuwvlok symbool, M+S banden en all weather banden zijn toegestaan. Denk er ook aan dat deze banden een maximale snelheid hebben waarmee gereden mag worden. Dit wordt aangegeven met een codering. Aangezien er in Duitsland andere maximale snelheden gelden, is het belangrijk hier rekening mee te houden om een veilige autorit te waarborgen.

Boetes en gevolgen

Als de Duitse politie je staande houdt omdat je in winterse omstandigheden met zomerbanden rijdt, kun je een boete riskeren van 40 euro. Bovendien kan de politie je dwingen om je auto langs de kant van de weg te parkeren tot de omstandigheden weer geschikt zijn voor zomerbanden!

Veroorzaak je door te rijden op zomerbanden een gevaarlijke situatie, dan moet je 80 euro boete betalen. Daarnaast kun je een strafpunt krijgen op je rijbewijs. Bij 18 punten ontvang je een rijontzegging in Duitsland. Ten slotte kun je zonder de juiste banden (mede-)aansprakelijk worden gehouden als je betrokken bent bij een ongeval, ook al ben je niet schuldig.

Extra regels in Duitsland

In Duitsland zijn er ook nog andere regels van toepassing in de winter. Zo moet de auto voldoende koelvloeistof hebben en moet de ruitensproeiervloeistof antivries bevatten.

Ga je met de auto op wintersport? Bereid je goed voor en wees op de hoogte van alle regels. Zorg niet alleen voor geschikte winterbanden, maar ook voor een goede check van de auto, voldoende ruitenvloeistof (met antivries) en een oranje veiligheidsvest.

Zie ook

Afwijkende regels voor de auto