Bij veel (rond)reizen door vreemde landen speelt de natuur van het betreffende land een grote rol. Tropische landen maar ook woestijnen hebben een vegetatie die we ‘bij ons thuis’ niet kennen. En terwijl een botanische tuin nu niet meteen de echte natuur is zo een planten tentoonstelling toch een prima manier om kennis te maken met de plaatselijke plantenwereld. Je kunt van dichtbij, en met een naambordje erbij, de planten bekijken en weet daarmee beter wat je zoal in het wild ziet. Veel botanische tuinen hebben uitgebreide informatie of rondleidingen zodat je weet dat ‘die struikjes’ rond kaap de goede hoop deel uitmaken van een bijzonder ecosysteem genaamd fynbos. Daarnaast vind je in de botanische tuin ook zeldzame soorten die je zelf in het wild niet zo gauw zult vinden. En tenslotte is een botanische tuin een omgeving om eens lekker te ontspannen.

Kirstenbosch National Botanical Gardens

Kaapstad Zuid Afrika

Onder de mooiste tuinen door velen gezien als de mooiste ter wereld, de Botanische tuin van Kirstenbosch is een park vol met flora van Zuid Arika. Gelegen op de oostelijke hellingen aan de voet van de Tafelberg in Kaapstad vindt op een oppervlakte van 36 hectare meer dan 7.000 soorten planten waaronder veel zeldzame en bedreigde soorten, een bezoek aan deze tuin geeft een compleet beeld van de plantenrijkdom van de kaap provincie en de rest van Zuid Afrika. Maak kennis met de typische zuid afrikaanse Strelitzia , protea en de woestijn vegetatie uit de karoo.

Protea

Brooklyn Botanical Gardens

New York Verenigde staten

Bij een bezoek aan new york denk je wellicht niet meteen aan groene natuur of een botanische tuin. Maar zo heeft New York zelf al het enorme Central Park en vindt je aan de overzijde de Botanische tuin van Brooklyn dat voor plantenliefhebbers meer dan de moeite waard is.

Koishikawa Korakuen

Tokio Japan

Koishikawa Korakuen is een van Japans oudste botanische tuinen, de aanleg begon vroeg in de Edo periode (1629). Het is een typisch Japanse tuin met vijvers, stenen en bomen om het gevoel van het Japanse landschap weer te geven en veel niet op het gras lopen hekjes. Top periode om deze tuin te bezoeken is tijdens de kersenbloei februari – maart of in de herfst voor de prachtige verkleuring.

Kew Gardens

Londen, Groot Brittannië

Kew is wellicht een van de beroemste botanische tuinen in de wereld. Op een oppervlakte van meer dan 120 hectare maak je kennis met de planten van Groot Brittanniëen de vele gebieden die het Britse rijk ooit omvatte. Om van de indrukwekkende kassen uit de Victoriaanse tijd nog te zwijgen<