Pinguïns onbeholpen op land maar in het water zijn ze qua snelheid en elegantie niet te verslaan. Pinguïns opzoeken in het wild is op het land echter des te makkelijker. Je kunt daarvoor naar Antarctica afreizen maar het kan ook minder extreem.

rotspinguïn, rotsspringer of geelkuifpinguïnDenk aan pinguïns  en je denk aan sneeuw en ijs op Antarctica. Uiteraard leven er pinguïns in deze zuidelijke ijswoestijn, echter er leven meer soorten verder noordelijk, langs de kusten van Zuid-Amerika, Afrika, Nieuw-Zeeland Australië en de diverse eilanden in de zuidelijke oceaan. Er leven geen pinguïns  noordelijk van de evenaar, al komen de bewoners van de Galapagoseilanden dicht in de buurt.

Neem de geeloog pinguïn die leeft in Nieuw-Zeeland. Op het Zuider eiland kun je deze op het schiereiland Otago bezoeken bij Penguin place. De pinguïn kolonie en de nabij gelegen rots met albatrossen is eenvoudig vanuit Dunedin te bereiken.

geeloog pinguin dunedin

Ook in Nieuw zeeland woont de fjordlandkuifpinguïn maar dan in de minder toegangkelijke bossen van Fjordland. Evenals de Snares kuifpinguïn op de Snareseilanden en de grote kuifpinguïn deze pinguïn broedt op de Bounty-eilanden en de Antipodeneilanden. Voor de meer avontuurlijk ingestelde reiziger.

De dwergpinguïn is de kleinste pinguïn en komt in Australie (zuidkust) ,Tasmanie en Nieuwzeeland voor. In Australië kun je bij Perth op Penguin Island en bij Melbourne op philips eiland inclusief tribunes de pinguïns bekijken. Of in Nieuw zeeland bij Oamaru

De grootste pinguïn de Keizerspinguïn woont dan wel weer op Antartica en dan meteen goed. De vogel trotseert temperaturen tot 60 graden onder nul tijdens het broedseizoen. Zijn net iets kleinere neef de Koningspinguïn bewoont de eilanden rond de arctische zee zoals : Vuurland, Falklandeilanden, Macquarie-eiland, Prins Edwardeilanden en Kerguelen.

Koningspinguin CC wikipedia

De geelkuifpinguïn, de kerel op de bovenste foto, en zijn ondersoorten  leven ook op eilanden in de zuidelijke oceanen zoals op de Falklandeilanden en eilanden voor de kust van Chili en Argentinië

De Zwartvoetpinguïn is een in Nederland algemeen voorkomende pinguïn onder andere in Amsterdam, Arnhem en bij Tilburg zijn colonies te vinden. Daarnaast leeft deze vogel langs de kust van Namibië en Zuid Afrika. Hier zijn verschillende kolonies te vinden, een  toegankelijke is die van boulders beach op het Kaapse schiereiland. Hier delen de pinguïns en de badgasten het strand

 

 

De Magellanpinguin komt voor langs de zuidelijke kusten van  Argentinië en Chili. In de buurt van  Punta Arenas in Patagonië kun je een kolonie bezoeken in de Seno Otway. Een veel grotere groep leeft op op een eiland in de straat van Magellan in het  los pingüinos natural monument, ook te bezoeken al heb je hier een boot nodig om er te komen.

De humboldtpinguïn komt voor langs de kust van Peru en Chili in relatief warme gebieden. Ook Nederland heeft een grote kolonie van deze pinguïns om precies te zijn in het nieuwe deel van de dierentuin van Emmen. De pinguins leven hier in een ruime natuurlijke omgeving waar je als bezoeker tussen de pinguïns loopt (de dierentuin is druk met verbouwen, er is kans dat de vogels tijdelijk een ander onderkomen hebben)

De meeste noordelijke pinguïn is de galapagospinguïn, een neef van de voorgaande drie soorten en leeft op de Galapagoseilanden zoals de naam al aangeeft

 

De Adéliepinguïn, Stormbandpinguïn en de ezelspinguïn  zijn de klassieke pinguïns, je vind ze terug in vele tekeningen, cartoons en in Linux. De  Adéliepinguïn is de meest zuidelijke pinguïn en leeft op het antarctische vasteland, de andere twee bewonen de randen van antartica en de eilanden.

 

Nog wat losse : macaroni-pinguïn Zuid-Georgië, Schlegels pinguïn Macquarieeiland, grote kuifpinguïn deze pinguïn broedt op de Bounty-eilanden en de Antipodeneilanden.