Turkije behoort tot één van de zeven belangrijkste landen ter wereld wat betreft geneeskrachtige warmwaterbronnen. Dit komt door haar gunstige ligging op een geo-thermale gordel. Dat maakt Turkije dé wellness bestemming bij uitstek.

Naast vele Turkse badhuizen en spa’s heeft Turkije meer dan duizend warmwaterbronnen, die een heilzame werking zouden hebben tegen aandoeningen als psoriasis, artritis en reuma. De meeste bronnen bevinden zich in de buurt van populaire reislocaties als Marmaris, Pamukkale en Istanbul, waardoor ze makkelijk te bereiken zijn.

Bijzonder badderen in Pamukkale

Een van de bekendste natuurlijke warmwaterbaden is te vinden in Pamukkale, vlakbij Marmaris. Pamukkale is Turks is voor ‘kasteel van katoen’. Naast een kasteel, heeft de bron heeft ook wel wat weg van een bevroren waterval. De dikke kalksteen terrassen zijn ontstaan door neerslaand calciumcarbonaat in het warme water (35°). Het bronwater schijnt een helende werking te hebben op de spieren en zenuwen.

pamukkale

Neem eens een modderbad

In Dalyan, in het zuidwesten van Turkije, zijn verschillende mineraalrijke modderbaden te vinden. De modder zou een verstevigend effect op de huid hebben, aldus de fans die heilig overtuigd zijn van de genezende kracht van modder. Een regelmatig modderbad zou anti-verouderend werken en helpen tegen rimpels. Het geneeskrachtige water van de bron zou bovendien hét antwoord zijn op reuma, maagproblemen en zenuwpijnen.

Herstellen in Yalova

Op een uurtje afstand van Istanbul ligt het dorpje Yalova, dat met de ferry te bereiken is. Net buiten Yalova is het gebied Termal te vinden, dat prachtig gelegen in de bergen. Daar vind je verschillende warmwaterbronnen, vergezeld met hamams, een groot zwembad en vele hotels. Het helende, warme water van Terman zou goed zijn tegen onder meer reuma, spijsverteringsproblemen, lever en galblaasziektes, obesitas en huidziektes.