De organisatie achter de populaire reisgidsen Lonely planet doet elk jaar voorspellingen voor de toppers van het komende jaar. Opkomende landen en reisbestemmingen die nu (nog) buiten de gebaande paden liggen. Afrika en de Amerikaa’s komen in de lijst namelijk voor, en als ze Turkije aanbevelen  met Off the beaten path, culture, food,  bedoelen ze daarmee vast niet de nu al platgelopen kustplaatsen.  Turkije is een boeiend land als je even je strandlaken achter je laat.

 1. Sri Lanka
 2. Montenegro
 3. Zuid-Korea
 4. Ecuador
 5. Slowakije
 6. Salomonseilanden
 7. IJsland
 8. Turkije
 9. Dominicaanse Republiek
 10. Madagascar

Waarbij we niet moeten vergeten dat de LP een Angelsaksische kijk op de wereld heeft en die zien alles iet anders dan de echte Europeanen. (LP is van oorsprong Australisch maar nu in handen van de BBC)

Waar Nederland in 2013 uiteindelijk echt op vakantie gaat weten we zodra we met zijn allen de vakantie gaan boeken. En  de trend van de afgelopen jaren is dat we steeds vaker laat kiezen. De toppers van de afgelopen jaren zoals Frankrijk, Spanje, Italië en Turkije zullen ook dit jaar weer populair zijn. Opkomend zijn landen als Kroatië en Bulgarije. Avonturiers zoeken Macedonië op.

top bestemmingen volgens knack.be

De Vlaamse krant heeft een top 15 samengesteld van landen waar je in 2013 heen moet. Nummer 1 is het afrikaanse land Malawi een voor velen waarschijnlijk onbekend land in het zuiden van Afrika, ingeklemd tussen Zambia, Tanzania en Mozambique.

De rest van de top 5 bestaat ui Myanmar, Ierland,Uruguay en Botswana. Bekijk de overige tien op de site van knack.be

Top bestemmingen volgens Reiz&

Reiz& presenteert in zijn Januari/Februari nummer zijn top 100, de top 5 is:

 1. Andalusië Spanje,
 2. Parijs Frankrijk,
 3. Sognefjord Noorwegen,
 4. IJsland,
 5. New York, US of A

In de lijst staat ook nog Cuba vermeld met de terechte opmerking: Bezoek het nu, het is nog authentiek communistisch

Ook de reisaanbieders hebben hun favorieren. Ze passen hun programma aan op wat zij denken dat de populaire bestemmingen voor 2013 zijn

Volgens aanbieder van vakantiewoningen topic travel is er een toegenomen belangstelling voor Noord Frankrijk en Spanje en dan met name Costa Blanca en Costa Brava, wellicht door de slechte zomers.

Het lijstje van baobab ziet er zo uit:

 1. Chili & Argentinië
 2. Mexico en Guatemala
 3. Costa Rica
 4. Marokko
 5. Zuidelijk Afrika
 6. Madagaskar
 7. Birma
 8. IndoChina
 9. India
 10. Nicaragua

 Staycation

Met de recessie zullen veel mensen er ook voor kiezen om dichter bij huis te blijven: Nederland, België en Duitsland en in meer gevallen dan de vorige jaren zal het Tuinesië of Balkonia worden. Dat laatste, ook wel staycation, genoemd is ook vanuit milieu oogpunt een heuse trend aan het worden. In feite is een vakantie of reis een behoorlijk overbodige verspilling van energie en grondstoffen. Toerist in eigen land en stad dus, ben jij eigenlijk wel op de hoogte wat er in de eigen omgeving te zien en te doen is? En past de tent in de tuin?  Een staycation is voor steeds meer mensen een bewuste keuze en niet een gedwongen bezuiniging.

 

Populaire accommodaties

Hieronder een overzicht van populaire accommodaties uit de afgelopen jaren.

en waar ga jij heen?