Behalve blauwe steden en dorpen zijn er nog meer plaatsen die eenkleurig door het leven gaan.

Izamal is een stad in de Mexicaanse staat Yucatán, ongeveer  70 kilometer ten oosten van de hoofdstad Merida. Izamal heeft iets van  15.000 inwoners en staat in  Yucatán bekend als “De gele stad”. Behalve geel is deze stad ook een Mayavindplaats.

Izamal Mexicio

Jaipur, bijgenaamd de “roze stad ‘, is de hoofdstad van de woestijnstaat Rajasthan in het noordwesten van India heeft veel gebouwen van roze zandsteen waartusen olifanten, kamelen en koeien slenteren. Ligt ‘vlak’ bij de blauwe stad Jodhpur.

CCDichter bij huis is ook een roze-rode stad te vinden. Collonges-la-Rouge ligt 23 kilometer ten zuidoosten van Brive in de Limousin. In deze Franse stad zijn de meeste huizen opgetrokken met de lokale zandsteen,die nogal rood is.

CC

Nog een plaats die zijn kleur te danken heeft aan het gesteente waaruit het opgetrokken is vinden we in Portugal Piódão op de hellingen van de  Serra do Açor in Centraal Portugal.

commons.wikimedia CC

Nederland kent zijn eigen witte dorp, Thorn in Limburg , maar voor grotere aantallen moet je naar Spanje, in totaal zijn meer dan 1500 dorpen wit geschilderd, voor een groot deel zijn ze te vinden in Andalusië, de witte verf reflecteert de zonnestralen beter en voorkomt zo de opwarming van de huizen. Al zijn er dus wel uitzonderingen