Staycation is een nieuwe vorm van vakantie vieren, waarbij er vanuit het eigen huis allerlei uitstapjes worden gemaakt en activiteiten worden ondernomen. De term staycation wordt gebruikt om aan te geven dat thuis blijven gecombineerd kan worden met het ultieme vakantiegevoel. Er wordt dus een thuisblijfvakantie gevierd, waarbij het de bedoeling is om wel aan vakantie gerelateerde dingen te ondernemen. Een ieder kan op zijn eigen manier invulling geven aan de staycation met als voordeel dat de stress van de koffers inpakken niet aanwezig is. De thuisblijfvakantie is populair geworden door de crisis, waarbij de mensen steeds minder financiële ruimte hadden om een vakantie te boeken. Tegenwoordig heeft staycation zich ook neergezet als echte trend en wordt het zelfs als hip gezien.

Wat doen tijdens een staycation?

Tijdens een staycation kan het vakantiegevoel uiteenlopende manieren worden ervaren. Zo is het mogelijk om een zwembad op te zetten in de tuin en in de middag de barbecue aan te steken. Een ander voorbeeld van het vakantiegevoel is het omtoveren van de eigen badkamer tot een echte wellnessruimte om heerlijk te relaxen. Elke ochtend kan er binnen of op het terras in de eigen tuin een uitgebreid ontbijtbuffet worden klaargezet. Ook kamperen in een tent in de achtertuin is een manier om een originele invulling te geven aan de staycation. In de avond kan het hout in de vuurkorf worden aangestoken om het gevoel van een kampvuur te realiseren, waarbij iedereen elkaar verhalen kan vertellen, er gitaar gespeeld kan worden en er marshmallows in het vuur gehouden kunnen worden.

Uitstapjes tijdens staycation

Tijdens een echte vakantie worden er vaak uitstapjes gemaakt en dat kan natuurlijk ook prima tijdens een staycation. Bezoek bijvoorbeeld eens een museum in de eigen stad of kijk welke andere toeristische bezienswaardigheden er in de eigen omgeving te vinden zijn. Tijdens de staycation kijkt de vakantieganger met een toeristische blik naar de eigen omgeving om die opnieuw te ontdekken. Gezinnen met kinderen kunnen een dagje naar een nabijgelegen bos fietsen om daar hutten te bouwen. Uiteraard hoort een bezoek aan een restaurant ook tot een van de leuke uitstapjes tijdens de staycation.