Met nog drie maanden te gaan naderen de olympische spelen van 2014 snel. Naast talrijke sporters zijn ook veel supporters druk bezig met de voorbereiding om de olympische mee te maken. De Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi vinden plaats tussen 7 en 23 februari 2014. Tijdens het evenement strijden de atleten om 98 medailles verdeelt over 15 sporten.

Twee weken geleden ontstak de Russische president Vladimir Poetin de Olympische vlam in een uitgebreide ceremonie op het Rode Plein waarna de fakkel op estaffete ging van in totaal 65 duizend kilometer door het immense Rusland. Vlekkeloos verliep de start niet, door de sterke wind doofde de vlam en moest een official snel met de aanstekker aan de gang.

Sochi zelf is een grote badplaats in het zuid-westen van het land, aan de oevers van de Zwarte Zee. Bekender om de zomeractiviteiten dan de wintersport was de verkiezing van deze plaats voor velen een verrasing. Sneeuwloze winters komen hier ook voor al ligt er in doorsnee een meter of twee sneeuw. De organisatie zegt alles onder controlle te hebben, inclusief grote voorraden sneeuw van vorig jaar als backup.

Behalve als warmste gaan de spelen ook de geschiedenis in als duurste winterspelen ooit. Kosten worden geschat op meer dan 40 miljard euro met name door de grootschalige nieuwbouw van veneu’s en infrastructuur. En waarschijnlijk is ook een flink deel in de corruptie gaan zitten.

De stad Sochi, vaak bekend als de Russische “zomer hoofdstad” is groot en divers, met een bevolking van ongeveer 350.000 mensen vooral bezocht door binnenlandse vakantiegangers. Een bruisend nachtleven en de enorme verscheidenheid van moderne, comfortabele hotels wachten op bezoekers. De gemiddelde maximuum temperatuur in februari in Sochi is een graad of 10, dus het is niet zo dat je lekker in zee kunt duiken na het bezoek aan de schaats of ski wedstrijden.

De spelen zijn compact alle venue’s liggen bij elkaar in twee clusters. Eentje aan de kust  bij het plaatsje Adler even ten zuiden van Sochi zelf en de andere in de bergen bij Krasnaya Polyana. Op de site van Sochi 2014 staan ze precies aangegeven