Maandag 26 oktober; vanochtend worden we wakker in Shanghai (24,5 miljoen inwoners) we hebben een klein beetje uitgeslapen, als we na het ontbijt terug op de kamer komen en de elektriciteit met het pasje activeren schuiven de overgordijnen automatisch open, en gaan de vouwgordijnen omhoog; voor ons ligt Shanghai; natuurlijk weer ontzettend veel wolkenkrabbers maar zien we ook dat er veel bedrijvigheid op straat is. Om 9 uur vertrekken we (met bagage) er staat een bezoek aan het (kunst)Museum van Shanghai op het programma, Bruce geeft de groep de vrijheid om als je niet mee naar binnen wil, op eigen gelegenheid een stukje van down town Shanghai te verkennen. Wij gaan zelf op pad en zien wat we hoopten te zien; veel lokale ‘winkeltjes’ waar van alles te koop is; kleren, schoenen, supermarktjes, elektronica, en heel veel eten (zowel rauw vlees en vis als bakkers en kant en klaar eten).
Hierna gaan we naar een zijde fabriek, eerst een uitleg over de zijden schilderijen en daarna de kasjmier truien, vesten etc. Hier gebruiken we ook de lunch, Mongolian BBQ: je loopt met een kommetje langs een buffet van rauw vlees en groente en kiest je eigen smaak van kruiden. (Zoals wij het van de wok restaurants kennen) daarna loop je naar loket waar je je kommetje inlevert, op een grote ronde plaat (BBQ mannen) wordt dan alles gehusseld en gebakken als je eten rond geweest is krijg je het terug in een schone kom. Leuke en lekkere afwisseling. Na de lunch gaan we met de bus richting Suzhou, (deze plaats, slechts een kleine 10 miljoen inwoners) noemen ze ook wel het Venetië van Italië, hier bekijken we een beroemde tuin, en lopen ook een stukje langs het kanaal. Na het diner (Chinees/Japans restaurant van een vriend van Bruce) deze keer niet massaal gaan we naar ons hotel (voor 1 nacht). De meeste van onze groep zijn niet op hun mondje gevallen, maar iedereen is dik onder de indruk als we de lobby binnengaan; wat een luxe, wat een stijl, wat mooi! Ook de kamer is super, en we zijn blij dat hier ook de WiFi het doet. Sandra blijft op de kamer, het gaat steeds beter met lopen maar morgen in Shanghai moet er ook weer veel gelopen worden.
Linda, Hans en Wouter gaan nog even naar buiten om te kijken of er nog een winkel in de buurt is die koud bier verkoopt want de prijzen van de drankjes in de hotels zijn niet erg vriendelijk. Zij komen op een soort van marktje terecht met 1 groentekraam en 20 kraampjes voor allerlei eten waar alleen locals kopen en verkopen, de bignose is hier nog heel bijzonder en ze moeten met diverse chinezen op de foto. Samen met 7 anderen uit de groep drinken ze een biertje (met nootjes) op de markt.
Later in de bar van het hotel maakt een Chinese dame ruzie met het bar personeel en schreeuwt heel hard en bonkt met haar glas op de stenen tafel. Er vormt zich een kring van 7 man van het hotel omheen, Wouter die al een nieuw drankje besteld heeft, en daar lang op moet wachten, doet alsof hij boos wordt; schreeuwt ook in het ‘Chinees’ en doet alsof hij met z’n glas wil gooien. Het meisje van de bar kan er wel om lachen en de ruziënde Chinese dame is gelijk stil.