Net zoals je wekelijks, soms wel dagelijks, je huis onderhoud is het ook nodig om je caravan te onderhouden. Natuurlijk moet je hem niet elke dag een schrobbeurt gaan geven, maar er zijn wel een aantal zaken die je kunt doen om er voor te zorgen dat je caravan in de best mogelijke staat blijft. Er zijn zaken die je makkelijk zelf kunt aanpakken, maar andere dingen, zoals het nakijken van de motor, de gas- en elektriciteitsinstallatie, enz. kun je best overlaten aan een professional.

Plaatsing van een stacaravan

Als je een stacaravan hebt is het van groot belang om deze op een correcte manier op de grond te plaatsen. Zorg ervoor dat je caravan op een plaats staat waar er geen verzakkingen zijn (of kunnen komen) omdat er dan gaten en deuken kunnen ontstaan in de bodem en de wanden. U kunt eventueel een speciale plaat aanschaffen om uw stacaravan op te plaatsen. Let ook op het niveau waarop hij boven de grond geplaatst is. Dit is van belang voor de bescherming tegen vochtigheid zoals sneeuw en regen. U kunt besparen op uw energiekosten als je er op let om genoeg isolaties is tussen uw caravan en de grond. Bij deze caravanstalling in Almere bijvoorbeeld, kunt u de banden laten verwisselen en nieuwe accu’s laten installeren.

foto stalling31.nlBuitenwanden en dak controleren

Neem af en toe de tijd om te kijken of er geen gaatjes of kleine deukjes zitten in de buitenwanden of het dak van je caravan. Als dit het geval is, verlies je energie en zal je energiefactuur oplopen. Je kunt eventuele gaatjes herstellen met tape langs de binnenkant en aan de buitenkant kun je gebruik maken van een reparatiekit zoals muurvuller (bij kleine scheurtjes) of gipssoorten.

Gebruik een hogedrukreiniger, maar niet overal!

U kunt een hogedrukreiniger gebruiken om de buitenkant van uw caravan schoon te maken maar let erop dat u deze niet gebruikt om de plaatsen waar uw caravan niet zo stevig is. Op deze manier kunt u snel mos en stof verwijderen van de buitenkant. Ramen lapt u zoals u thuis uw ramen lapt. Als er te veel zand op de ramen hangt, maak dan eerst gebruik van een tuinslang of de hogedrukreiniger om dit te verwijderen anders hebt u kans op krassen bij het lappen van de ramen. Om roest te voorkomen kun je jaarlijks een glanslaag op je caravan zetten.

Niet te zwaar beladen

Uit dit nieuwsbericht van de anwb blijkt dat caravans nog steeds massaal te zwaar zijn beladen. Het te zwaar beladen van je caravan is niet alleen gevaarlijk op de weg maar zorgt ook voor problemen, bijvoorbeeld als de lading gaat bewegen. Het komt vaker voor dat je denkt dat je uitstapt en er vervolgens achterkomt dat een paar zaken toch zijn verschoven.

Maak geen gebruik van de handrem bij stalling

Kies ervoor om blokken aan de wielen te plaatsen in plaats van de handrem te gebruiken. Je wil grote druk op het remsysteem vermijden omdat dit eventueel vervormingen kan veroorzaken.

Ontlast uw banden tijdens de stalling

Zorg er voor dat er geen loodzware spullen in je caravan blijven liggen als je hem stalt. Je kan eventueel ook levellers of uitdraaisteunen gebruiken.

Zorg voor voldoende ventilatie

Zorg er voor dat je caravan kan ademen. Gebruik dus zeker geen hoes van plastic om je caravan af te dekken. Dit zou schimmelvorming kunnen veroorzaken en dat kan je zeker wel missen.

Tien punten waarop je moet letten voor je caravan stalt

  • Reinig alles grondig. Zorg ervoor dat de buitenkant proper is en breng een waslaag aan.
  • Zet binnen je kastdeurtjes op een kiertje
  • Laat verduisteraars open
  • Zet je ramen en dakluiken op ventilatiestand
  • Wrijf je raamrubbers in met talkpoeder, andere rubbers moeten bespoten worden met siliconenspray.
  • Maak geen gebruik van de handrem
  • Zet geen klem op de wielen, gebruik een disselslot
  • Maximumspanning voor de banden
  • Laat alle watervoorraden af
  • Haal de accu en gas uit de caravan