Mobiel internet is voor veel mensen inmiddels de gewoonste zaak van de wereld. Thuis weet je niet beter of je twittert, mailt en whatsapped er vrolijk op los. De verleiding of verslaving is groot om hiermee in het buitenland vrolijk mee door te gaan. Alleen liggen de kosten van mobiel internet in het buitenland veel ( binnen de EU) tot heel veel hoger dan in Nederland. In sommige gevallen kan dit extreem hoge kosten achteraf tot gevolg hebben.

Informeer en plan vooraf

Mobiele kosten in het buitenland zijn prima in de hand te houden, zonder dat je een paar weken van de buitenwereld afgesloten bent. Sommige zaken vereisen wat voorbereiding of uitzoekwerk vooraf. Zo zijn er prepaid aanbieders die simpelweg geen mobiel internet in het buitenland aanbieden. Informeer bij je aanbieder naar de kosten, mogelijkheden en voordeelbundels. Onderstaande een aantal tips op een rijtje.

Binnen de EU

Sinds enkele jaren probeert EU regelgeving de kosten van mobiel dataverkeer in het buitenland te beperken en de consument te beschermen tegen hoge kosten. Zo is er een standaard maand limiet van ongeveer 60 euro op dataroaming, Daarnaast zijn de maximale kosten per MB beperkt voor deze zomer is dat €0,54 per MB (per 1 juli 2013).

Meestal ontvang je een SMS bericht als je de limiet van 60 euro bereikt.

Buiten de EU

Bovenstaande regels gelden dus voor EU landen, sommige aanbieders hanteren deze regels voor meer landen, bedenk dat Zwitserland bijvoorbeeld geen EU is maar T-mobile rekent het wel tot dezelfde zone als de andere EU landen. Informeer altijd van te voren bij je aanbieder naar de exacte regels en kosten voor je eigen bestemming. Zo ligt de populaire vakantiebestemming Turkije bij vodafone nog een ‘goedkoop’ land met het EU tarief, terwijl je bij T-mobile al op 5 euro per Mb zit en bij KPN op 10 euro per Mb ( bedragen ter indicatie, kunnen verschillen per abonnements vorm )

Bundels

Alle aanbieders hebben de een of andere vorm van internet bundels voor het buitenland. Deze kunnen een aanzienlijk voordeel opleveren.

Let op dat bij sommige bundels de EU datalimiet uitschakelen, is je bundel op dan ga je automatisch over op de hoge kosten per MB zonder limiet. Je ontvangt daar bij sommige aanbieders ook geen melding over!

Bij andere bundels zoals travel & surf van T-mobile wordt je keurig afgesloten van internet als je bundel op is.

Internet bewust

Schakel dataroaming alleen in als je het ook daadwerkelijk wilt gebruiken en schakel het de overige tijd uit. Hoe dat moet verschilt per telefoon. En gebruik dataroaming nooit voor toepassingen die veel dataverkeer vragen, denk aan video en afbeeldingen, een beetje foto op je mobiel is zo 2-4 Mb, oftewel 1-2 euro aan verzendkosten. Een simpel tekstmailtje past een keer of 10-20 in een Mb.

Gebruik WIFI

In populaire vakantiegebieden is is vrijwel geen resorts meer te vinden waar je niet kunt beschikken over WIFI, en in steeds meer hotels wordt het ook een deel van de dienstverlening en is het gratis. Helaas zijn er ook veel (zaken)hotels die nog de hoofdprijs willen voor internet in het hotel maar dat worden er gelukkig steeds minder.

Daarnaast neemt het aantal hotspots enorm toe, denk aan mac-donals, starbucks bibliotheken, treinen,winkels en zelfs complete binnensteden. Er zijn wel grote verschillen per land, door (terreur) wetgeving is het aanbod van hotspots in bijvoorbeeld Italië veel minder.

Buitenlandse aanbieder

Verblijf je langer in het buitenland, of moet je veel gebruik maken van mobiel internet dan is de aanschaf van een prepaid sim ter plaatse het overwegen waard. Wil je mer meerdere mensen internet delen dan is de aanschaf van een mifi-router te overwegen. Een mifi-router is een ‘telefoon’ die data ( 3G ) omzet in WIFI, een draagbare wifi hotspot dus. Mifi routers zijn ook te huur, inclusief data-bundels

Whatsapp en Skype

Applicaties als whatsapp en skype laten je gratis bellen en sms’en met je telefoon, tenminste zolang je dataverkeer ook gratis is. Het zijn dus prima toepassingen als je gebruik maakt van een wifi hotspot in het buitenland. Internet je via dataroaming dan is het goed opletten. Op zich is een simpel whatsapp bericht klein en zal het dus weinig data verbruiken en is het waarschijnlijk goedkoper dan een sms bericht in het buitenland. Skype verbruikt circa 3 Mbyte per minuut aan data ( bron ) dus dat is vrijwel altijd duurder dan mobiel bellen

Sluipverkeer

Zonder het te merken verstookt je mobiel al aardig wat dataverkeer denk aan push-berichten, automatisch ophalen van email, status bijwerken van twitter en facebook, automatisch bijwerken van apps en niet te vergeten reclame binnen apps. Zo kan een uurtje spelletjes spelen je al meer kosten dan de prijs voor de betaalde versie van de app.

Schakel daarom altijd de dataverbinding volledig uit. Kies je ervoor van tijd tot tijd dataroaming te gebruiken in het buitenland probeer dan ook zoveel mogelijk van deze automatische acties uit te zetten om te voorkomen dat deze je bundel leegzuigen op het moment dat je je data aanzet

Kaarten downloaden

Je smartphone is een handig hulpmiddel om in geval van nood toch je weg te vinden met de ingebouwde GPS en kaart-software. Dit kan echter aardig aantikken in dataverkeer. In google maps kun je delen van kaarten offline beschikbaar maken, je kunt dus van je bestemming de kaart thuis alvast downloaden en ter plekke zonder dataverkeer navigeren.

Laptops

Bij laptops gaat het verbruik van data nog veel harder dan bij tablets en die verbruiken weer meer dan telefoons. Laptops en tablets gebruik je dus het beste uitsluitend om een WIFI netwerk

Laat je mobiel thuis

Een draconische maatregel en je eerste reactie zal wellicht zijn ‘dat is toch niet meer van deze tijd, toch zitten er een aantal voordelen aan. Ten eerste laat je je mobiel smartphone thuis, niet je SIM kaart, die stop je in een goedkope telefoon waarmee je kunt dus kunt bellen en sms’en. Voordelen zijn legio; je dure smartphone raakt niet kwijt of beschadigd, de stand-by tijden van gewone telefoons zijn veel langer en je komt niet in de verleiding je email de hele dag te checken.

Voor in het hotel neem je dan je tablet of laptop mee zodat je toch verbinding met de echte wereld houdt.