Toscane is misschien wel de mooiste vakantiestreek van heel Europa. De groene heuvels, het heerlijke klimaat en de vele bijzondere steden en Middeleeuwse boerendorpjes trekken ieder jaar duizenden bezoekers. Ook het platteland is zeer bijzonder. De beste manier om op vakantie Toscane te leren kennen is vanaf een camping. Je wordt dan iedere ochtend wakker in een natuurlijke omgeving en kunt mooie dagtrips uitstippelen. Een paar plekken die je gezien moet hebben:

De Renaissancesteden Florence, Siena en Lucca

In het Romeinse Rijk waren dit belangrijke steden. Florence is zelfs gesticht door niemand minder dan Julius Caesar. Aan het eind van de Middeleeuwen ontstond hier de Renaissance. Dit heeft een enorme opleving van de kunsten met zich meegebracht. In deze tijd leefden kunstenaars als Bernini, Leonardo da Vinci en Michelangelo. In Florence mag je de Dom, de Palacio Vecchio en de Ponte Vecchio niet missen. Deze laatste is een brug waar aan weerszijden huizen op zijn gebouwd. Breng ook een bezoek aan de bijzondere gebouwen rond het schelpvormige plein Piazza del Campo in Siena en maak een wandeling over de stadsmuren van Lucca. Niet ver van Lucca ligt Pisa, het stadje met de bekende scheve toren.

Het strand van Marina di Pietrasanta en het eiland van Napoleon

Vlak bij Lucca ligt de oude badplaats Marina di Pietrisanta, met brede zandstranden en veel chique hotels. De naam van het stadje verwijst naar de marmergroeven waar de kunstenaars uit de Renaissanceperiode hun marmer vandaan haalden. Pietrasanta betekent heilig steen. Als je vijftig kilometer naar het zuiden rijdt kan je de pont pakken naar Elba. Dit is het eiland waar Napoleon Bonaparte enkele jaren in ballingschap heeft gezeten. Je kunt hier het huis bezoeken waar hij in die jaren woonde.

De wijnstreek Montepulciano met haar mooie pallazzi

In het zuiden van Toscane ligt de wijnstreek Montepulciano met de gelijknamige stad. Deze stad stamt nog uit de tijd van de Etrusken en staat vol met sprookjesachtige paleizen. Natuurlijk moet je hier een van de wijnen proeven. Van alle campings in Italië zijn die in Toscane het populairst, vanwege de veelzijdigheid van de streek.