De zomervakantie is inmiddels in volle gang. Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie in plaats van het vliegtuig. Zo heb je meer vrijheid en kun je kosten besparen. Wil jij nóg goedkoper met de auto op vakantie? Lees dan verder!

Auto

Een goedkope autovakantie start met een goedkope auto. Dat begint meestal met het zoeken naar een tweedehands auto, maar het loont ook om naar nieuwe auto’s te kijken. Denk bijvoorbeeld aan een Daihatsu.

Geen (grote) auto? Denk eens aan huren. Dit kan bij een bedrijf als Sixt of Europcar, maar het kan nog goedkoper door een auto particulier te huren of te lenen van een familielid of vriend. In de zomerperiode zijn veel Nederlanders op vliegvakantie en staat de auto toch ongebruikt voor de deur. Bied aan om ze naar het vliegveld te brengen en nodig ze uit voor een etentje. Neem ook eens een kijkje op Snappcar.nl. Hier leen je een auto van particulieren voor een relatief laag bedrag per dag.

Brandstof

Of je nu op LPG, Diesel of benzine rijdt, in andere landen kan de prijs van een liter brandstof veel verschillen met die van Nederland. Op de site van United Consumers vind je voor Euro95, LPG en Diesel de gemiddelde prijzen van de brandstof in landen als Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland. Omrijden via Luxemburg, Oostenrijk en Andorra kan in veel gevallen lonen. Vul een extra jerrycan zodat je nog langer profijt hebt van de lage brandstofprijzen.

Door je bandendruk in de gaten te houden, snel door te schakelen en geanticipeerd te remmen kun je bovendien veel besparen op je brandstofkosten. Denk hierbij ook aan de banden van een caravan of vouwwagen. Tenslotte nog een open deur: neem niet te veel bagage mee. Een volgeladen auto slurpt meer brandstof dan een lichte auto.

Kamperen

Er zitten grote verschillen in de prijzen van campings in Europa. Voor een simpele boerencamping betaal je aanzienlijk minder dan een 4-sterren camping aan het strand met zwembaden en een animatieteam. Bedenk goed wat je nodig hebt en wat je belangrijk vindt. Wifi is handig, maar met een app – zoals Wifi Finder – scan je de omgeving voor gratis Wifi spots. Ook op campings zonder zwembad is genoeg te doen. Toch zwemmen? Ga naar een riviertje of een meertje, dat vinden de kinderen vaak veel spannender.

Vergelijk campings op ANWBcamping.nl en zoek naar campings zonder veel extra voorzieningen. Bedenk wel dat ANWB pas een camping opneemt wanneer deze aan een aantal eisen voldoet. Zoek op internet verder naar boerencampings. Hier liggen de prijzen voor een overnachting vaak veel lager.

Heb jij nog tips voor een goedkope autovakantie?