Op 12 december ging de film de Hobbit  ‘an unexpected journey’ in première, delen twee en drie volgen later. Deze films beschrijven de gebeurtenissen die aan de Lord of the Rings vooraf gaan zijn, tegelijkertijd zijn de drie delen van de film één grote promotie van het landschap van Nieuw Zeeland.  Want net als in The lord of the Rings is ook de Hobbit opgenomen in Nieuw Zeeland met filmlocaties verspreid over het hele land.

Op zijn productie blog neemt Peter Jackson de kijker alvast mee behind-the-scenen  en langs een aantal locaties gebruikte voor de queste van Bilbo door Midden-aarde. Het is vaak nog best een kunst om de landschappen uit de film in werkelijkheid ook te herkennen.

Noorder eiland

Net als bij de ringen bevindt het hobbitdorp – Hobbiton –  zich in het gehucht matamata in Hamilton op het Noorder eiland. Dit is een nieuw dorp aangezien ze het tijdelijke dorp na de productie van de ringen-triologie afgebroken hadden. Iets waar ze goed spijt van hadden, daarom laat Warner Bros nu het meer permanente dorp staan. Blog over de opnames

In de directe omgeving deden Waihou Redwoods en Putaruru dienst als decor voor het  Bywater landschap van de Gouw

In het westen in Te Kuiti  werden onder andere  Denize Bluffs en Mangaotaki Valley gebruikt voor de opnames rond de ontmoeting met de trollen in Trollshaws.  Bij toeristen is dit gebied bekend om de Waitomo Grotten, populair voor tubing en om de glimwormen aan het plafond te bekijken. (bekijk de streetview om te zien hoe populair)

Tongariro was bij de ringen het decor van Mordor. Deze keer zien we het park terug als Long Valley en de eenzame berg (Lonely Mountain).  Tongariro Park is bekend om de gelijknamige vulkaan en één van de spectaculairste wandeltochten van Nieuw Zeeland de Tongariro Crossing, al is op dit moment de vulkaan erg actief.

De hoofdstad van Nieuw Zeeland Wellington is de basis van de productie maatschappij die de films heeft opgenomen, de omgeving van Wellington was reeds veelvuldig terug te zien in de ringen en na de vele ring-tours zullen nu de hobbit-tours snel volgen

Zuider eiland

De veerboot vanuit Wellington op het noorder eiland komt aan in Nelson op het zuider eiland.  Het bebied rond Pelorus Bridge is decor voor een aantal rivier scenes van de hobbits.

De productie video begint met de opnames onder de brug

Gebieden in en rond het prachtige abel tasman park zoals Takaka  en het noordelijke Golden Bay zijn ook terug te vinden in de film.

Het langgerekte Lake Pukaki was de basis voor de oevers van Meerstad (Laketown)

 Verder in het zuiden is Queenstown adrenaline stad en poort naar de natuurgebieden op het zuidelijk deel van dit eiland inclusief Milford Sound. Gebieden rond Queenstown en Wanaka komen zeer talrijk terug in alle films. Bijvoorbeeld de Remarkables als de Misty Mountains.

Dunedin thuis voor een kolonie albatrossen en Pinguïns was onder andere decor voor Dale Hills

 Strand noordelijk van Dunedin

Toerisme

Net als bij de Lord of the Rings verwacht Nieuw Zeeland ook van de Hobbit weer een enorme boost voor het toerisme, er zijn talrijke ring-tours. Hobbit tours zullen ongetwijfeld volgen. Air New Zeeland speelde bij de eerste films al in op het thema en nicked zichzelf ‘Airline to middle earth’ met grote schilderingen werden de vliegtuigen thematisch aangepast. Ook voor de hobbit is een vliegtuig weer voorzien van een enorme prent. Er is zelfs een bijpassende flight safety