Scheveningen staat uiteraard bekend om zijn vis- en schippersgerechten met de meest rare namen. Zo kan je er een lekker pannevisje eten. Dit komt neer op een stoofpotje van witvis met verschillende soorten groenten erbij. Of eet je er een broodje uierboord (of uiebord of koeientiet). En dat is inderdaad het vlees van een koeienuier, gewassen, gepekeld en gebraden.

Een aloud Schevenings recept is de bekende kapucijners met spek en ui. Eigenlijk een heel eenvoudig maaltje, waarbij het hoofdbestanddeel de kapucijner is. Deze kapucijner is familie van de erwt, maar wordt meer gezien als een boon. Een kleine zoektocht wijst uit dat er zelfs in de Allerhande van de Albert Heijn een recept te vinden is van kapucijners. Maar ook prachtige recepten als krootjes met bokkum, Jan in de zak of Sietharing.

Hier een oud Scheveningse lekkernij die gemakkelijk zelf te maken is.

Benodigdheden

  • 1 oud witbrood, in kleine stukjes gescheurd.
  • 4 middelgrote eieren
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 300 gram donkere, fijne kandijsuiker
  • 3 pakjes vanillepudding of 100 gram custardpoeder
  • 2 tot 4 theelepels kaneel (toevoegen naar eigen smaak)
  • Een kwart liter melk
  • Krenten of rozijnen (toevoegen
  • 1 eetlepel cacao.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe alle ingrediënten in een kom en kneed het mengsel tot het op rul gehakt lijkt. Is het deeg te droog om te kneden, voeg dan nog een beetje extra melk toe. Heb je teveel melk toegevoegd? Verkruimel dan een of twee beschuiten en voeg dat toe aan het deeg. De kleur van het deeg is afhankelijk van de hoeveelheid kandijsuiker. Hoe donkerder het deeg, hoe zoeter de koeken gaan worden. Pas wel op! De rozijnen zorgen ook voor extra zoetheid!

Vet een bakvorm met een doorsnee van 24 of 26 cm goed in met boter. Verdeel het deeg over de bakvorm.

Zet de bakvorm in de oven en bak het deeg ongeveer 45 minuten. Na afloop kan je net als bij een cake met een satestokje of een breinaald controleren of je lekkernij gaar is.

Als variatie zou je ook nog stukjes appel kunnen toevoegen aan het beslag.

Eet smakelijk!

Hoewel veel Scheveningse restaurants voornamelijk “toeristen” gerechten aanbieden, zijn er ook nog eettentjes en restaurants doe wel sommige van dit soort pareltjes aanbieden. Ga ook eens langs een visboer of slager. Hij kan je vaak vertellen hoe je andere traditionele recepten het beste kunt klaarmaken.

Wil je weten waar in Scheveningen je deze traditionele recepten in een restaurant kunt eten en wat er verder te beleven valt in Scheveningen? Kijk dan eens op belevingscheveningen.nl