Op 3 November 2013 vindt boven de Atlantische oceaan en het Afrikaanse vasteland van Gabon tot aan de grens tussen Ethiopië en Somalië een totale zonsverduistering plaats.

De verduistering begint als een ringvormige verduistering boven de oceaan. bij een ring vormige verduistering bedekt de maan de zon niet volledig en blijft de zon als ring om de maan zichtbaar.

Daarna gaat de verduistering over in een totale, de maan komt relatief dichter bij de aarde waardoor deze de zon wel volledige kan bereiken. De maximale duur van de verduistering is ongeveer 100 seconden en de schaduw is maximaal maar een 57.5 kilometer breed.

Een combinatie van deze twee vormen, de hybride eclips is zeldzaam.

Wellicht de beste plek om een lange verduistering te zien is op een cruiseschip voor de oceean. De landen aan het begin van het pad over afrika zijn niet zo heel erg veilig. Jammer want juist daar is de kans op goed weer het grootst

De verduistering is ook te bekijken vanuit het noorden van het relatief veilige Oeganda, of de noordpunt van Kenia tegen te grens met Ethiopië. Volgens eclipsologen is het gebied noordelijk van Lake Albert redelijk zeker voor goed zicht. Of anders bij Lake Turkan in Kenia.

In Kenia is de breedte van de maanschaduw al vrij klein een kilometer of 10, je moet dus wel precies weten waar je gaat staan. De duur van de verduistering is 12 seconden.

In Oeganda is de verduistering iets langer 22 seconden.

uiteraard ga je niet voor alleen die 22 seconden op pad, met de eclips pak je meteen een safari mee. Het effect van een zonsverduistering op het dierenleven is trouwens ook heel indrukwekend. Even helemaal van slag. Onder andere SNP heeft rond 3 november reizen naar Oeganda

foto NASA

Meer info bij de nasa,

Djoser.nl heeft een drietal eclipsreizen in haar aanbod. Twee gaan naar Kenia de derde gaat naar Oeganda.