Veel mensen associëren de amazone met Brazilië, het grootste deel van het stroomgebied is hier ook te vinden. Maar de bron van de rivier is te vinden in zuid peru waar de rivier nog de Apurímac heet.

boot tussen Iquitos en Yurimaguas peru

Gevoed door talrijke zijrivieren stroomt de Amazone dan in Noord Peru Brazilië binnen. Het hele Amazoneregenwoud strekt zich nog over zeven andere landen uit : Bolivia, Peru, Colombia, Ecuador, Guyana, Suriname, Venezuela en Franse Guiana.

Het gebied is 6 miljoen vierkante kilometer groot en er wonen ‘slechts’ dertig miljoen mensen ( omgerekend zouden in Nederland dan 100.000 mensen wonen i.p.v. de 16 miljoen nu.) de afhankelijk zijn van het voedsel en de natuurlijke bronnen. Tegelijkertijd is de menselijke activiteit zoals houtkap en mijnbouw, een grote bedreiging voor de amazone. Verontreinigende stoffen zoals cyanide en kwik, die worden gebruikt in de mijnbouw, lopen uit en komen terecht in de bodem en oppervlaktewater en bedreigen zo de flora en fauna.

Er zijn vele landen en reissoorten om de amazone te bezoeken, een rondreis, riviercruise en zelfs als onderdeel van een fietsvakantie