1. De meeste IJslanders hebben geen achternaam (zoals Balkenende of Bos). Kinderen krijgen een voornaam en vervolgens als achternaam vaders-naam-zoon of vaders-naam-dochter. Dus:
   • Jon heeft een zoon genaamd Thor Jonsson en een dochter genaamd Hafdis Jonsdottir.
   • Thor Jonsson heeft een zoon genaamd Bjarni Thorsson en een dochter genaamd Frida Thorsdottir.
   • Enzovoort, vergelijkbaar met Jansen en Pietersen alleen dat hier de zoon van en dochter van doorschuift

 1. IJslandse vrouwen nemen niet de naam van de man over als ze trouwen, aangezien de man geen achternaam heeft valt er niets over te nemen
 2. Omdat ze geen achternamen hebben, staan IJslanders alfabetisch op voornaam in de telefoongids.
 3. Omdat ze geen achternamen hebben, is er ook geen Meneer of Mevrouw Zus-of-Zo. Bijna alle IJslanders gebruiken de voornaam bij iedereen, inclusief de president van IJsland.
 4. Het woord geiser komt uit IJslands (misschien het enige IJslands woord ingevoerd in het Nederlands). Geysir is de naam van een beroemde geiser in IJsland (die er helaas mee opgehouden is).
 5. De IJslanders spreken de IJslandse taal, die wordt alleen gebruikt in IJsland en onder IJslandse expats -vooral in Scandinavië en Noord-Amerika. IJslands is zeer vergelijkbaar met het oude Noorse van ongeveer 1000 jaar geleden.
 6. Er zijn slechts ongeveer 270000 IJslanders in het land. Ongeveer de helft van hen woont in de hoofdstad Reykjavik en haar voorsteden.
 7. IJsland heeft werelds oudste democratie. Het parlement (Althingi) bestaat sinds ongeveer 1000 jaar.
 8. IJsland heeft enorme hoeveelheden water – het regent er heel veel. IJslandse water is zo schoon en zuiver dat het zonder behandeling uit de kraan komt
 9. IJslandse huizen hebben geen eigen warmtevoorziening maar hebben allemaal stadsverwarming (landverwarming ? ) uit de natuurlijke geisers en warmwaterbronnen.

 1. Vanwege het vele water en rivieren, heeft IJsland een enorme capaciteit aan hydro-elektrische energie. Elektriciteit is zo goedkoop dat aluminium erts (bauxiet) wordt vervoerd naar het land, omgesmolten tot aluminium, en de aluminium blokken weer geëxporteerd worden. (Smelten van aluminium vergt enorme hoeveelheden elektriciteit.)
 2. Het klimaat in IJsland is niet zo koud als je zou denken. Het klimaat is relatief mild als gevolg van de invloed van de Atlantische Oceaan en de Golf Stroom. Gemiddelde temperatuur in de winter overdag Reykjavik is -1 graden Celsius
 3. IJsland is erg groen, omdat er zo veel water is en het klimaat mild. Er zijn wel weinig bomen. Eigenlijk zou IJsland Groenland moeten heten en Groenland IJsland.
 4. IJsland ligt net ten zuiden van de poolcirkel. De winterse nachten en de zomerse dagen zijn lang. Op 21 december komt de zon op om 11:30 en gaat om 3:30 weer onder in de hoofdstad, Op 21 juni gaat de zon onder om middernacht en komt weer op om 3:00, en echt donker wordt het dan niet
 5. IJslanders komen steeds weer boven als de meest tevreden burgers van Europa zijn
 6. IJsland heeft de meeste aansluitingen op het internet ( per huishouden)
 7. IJsland heeft geen leger, marine of luchtmacht. Wel een kustwacht. Er is een militaire basis van de US of A op het eiland om te voorkomen dat moderne Vikingen het land binnenvallen